onsdag 9 februari 2011

Graversforstunnlarna

Tåg 523: u.a.
Tåg 534: u.a.


Den 26 februari stängs Södra stambanan för all trafik mellan Norrköping och Katrineholm. Stoppet varar i 15 veckor - alltså fram till den 11 juni.
Orsaken är det tredje steget av reparationer i de s k Graversforstunnlarna norr om Åby. De tre tunnlarna har en gemensam sträckning av cirka en kilometer, och trafikeras av ett 90-tal tåg dagligen.
För tre år sedan upptäcktes sprickbildningar i taket. Tunnlarna har sedan dess reparerats såväl 2008 som 2009. I samtliga fall har det medfört trafikomledningar under längre perioder. Den här gången är det dock mycket längre tid än förut.
Tåg 523 kommer att avgå 15 minuter tidigare från Stockholms Central för att tidsmässigt kompensera för omledningen över Nyköping. Jag får stiga upp en kvart tidigare för att hinna med. När tåget stannade i Flemingsberg kunde jag stiga upp klockan sex. Nu blir det 5.25 för resten av säsongen. De tre gråa håren lär få sällskap.
Det tåg som ligger närmast till hands som alternativ för en söderortsbo, 221, kommer inte att gå alls under denna period. Det hade annars varit givet att ta det 7.12 från Flemimgsberg, med anledning av omständigheterna.
Jag tycker extra synd om nyköpingspendlarna, som, pga att tåg 221 inte går, är hänvisade till ett tåg en hel timme senare. Inte får de någon buss som ersätter heller. Det blir till att köra bil under hela perioden fram till sommaren.

Källor: SR, Wikipedia, SJ.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar