lördag 9 oktober 2010

En större katastrof än The oil spill?

Tåg 541: u.a.

I Ungern åker pensionärer gratis på tåg och tunnelbana. Även utländska medborgare åker gratis, om de kan visa leg på sin pensionärsstatus.
Det kanske är dags att skrota de privilegierna nu.
Viktor Orbán, ungerns premiärminister, vill inte ta emot ekonomisk hjälp från utlandet i samband med miljökatastrofen som drabbat landet. Ungern är ett relativt fattigt land. BNP är ungefär en fjärdedel av Sveriges, trots att antalet invånare är något större än i vårt land. Inrikespolitiskt vill Orbán förstås visa styrka, nyligen tillträdd som han är. Det här klarar minsann Ungern av egen kraft.
Men det som har hänt är en katastrof av gigantiska mått. Sju byar har dränkts i ett slam av krom, arsenik och kvicksilver! Saneringsåtgärderna kommer att bestå i bortschaktning av hela ytjordlagret i det drabbade området, tjockleken på lagret ännu okänd.
I svenska tidningar har denna nyhet genererat förhållandevis blygsamma rubriker. Om man jämför med BP:s oljeutsläpp i Mexikanska Golfen så har massmedierna den här gången slagit på väldigt små trummor.
Men vad händer när slammet torkat och istället börjar spridas med vinden i form av damm? Vänta bara, när dammoln av arsenik och kvicksilver drar in över Österrike och börjar närma sig Tyskland, då kommer det stora pådraget i media världen över. Katastrofer är ointressanta, för att inte säga acceptabla, så länge de inte drabbar länder med stor ekonomisk makt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar