fredag 8 oktober 2010

Facebook

På Facebook finns det många grupper som har kritik mot tågtrafiken som tema. En av dem är "Hata SJ", och det är kanske den största - den har idag mer än 1700 medlemmar.
Jag tycker namnet är olyckligt valt, eftersom det ger associationer till huliganism snarare än seriös tågkritik. Man ska samtidigt komma ihåg att det här namnet har tillkommit av en anledning, som ett uttryck för den frustration människor känner över hur dåligt tågtrafiken fungerar i det här landet, nu, och sedan ett antal år tillbaka. Och det är förstås också anledningen till att gruppen Hata SJ stundtals sugit åt sig medlemmar som en magnet.
Nu är jag av den uppfattningen att det inte är SJ som i första hand förtjänar frän kritik, utan statsmakterna. Underhållet av våra järnvägar har negligerats under många år, under många regeringar, och vi pendlare och andra resenärer betalar priset nu.
På sätt och vis kan man säga att vi får det SJ och den tågtrafik vi förtjänar. Jag menar då att vi har röstat fram en regering som gick till val på minskade anslag till banunderhållet. MINSKADE anslag! I dessa tider av kollektiv, kokande ilska över svenska tågs totala misslyckande, röstar vi fram en regering som satsar på bilen, bussen och lastbilen.
Vi får skylla oss själva. Alliansen har talat om precis hur de vill ha det, så kom inte och säg nåt efteråt. Vi blev varnade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar