torsdag 16 september 2010

Därför röstar jag på Miljöpartiet

Tåg 525: u. a.
Tåg 550: 33 min sent


Av Michael Erik Svensson
Tåg
Varför röstar jag på Miljöpartiet?  För att tåget till Oslo tar mer än 6 timmar.  Det är förstås inte den enda orsaken, men det är lika bra om man börjar där.  Sex timmar.  Det borde inte ta en sekund längre än 3,5 timmar.  Idag är det billigare och snabbare att flyga till Oslo, även om man räknar in krångligheterna på flygplatsen.  Det är absurt för miljön, absurt för vår energisjälvständighet, och absurt för ekonomin.

Varför finns det inget ordentligt tåg?  På grund av en total brist på politisk vision.  Alliansen är ideologiskt besatt med att försöka lösa alla problem med lägre skatt och mer konkurrens.  Och ibland är det förstås bra. Men om Moderaterna hade lust att forska lite skulle de kanske lära sig att avregleringen av tågbolag har inte fungerat så bra för kaoset som är dagens tågsystem i Storbritannien.

Folk älskar att resa med tåg.  Tåg är snabba och behagliga.  De är bra för miljön och ekonomin.  Men den här regeringen kommer aldrig att agera för att förbättra tågtrafiken.  De skulle hellre låta det bli en soppa av konkurrerande intressen som sänker infrastrukturinvesteringarna och sänker underhållet för att få vartenda öre de kan i vinst.

Personlig integritet
FRA-lagen måste avskaffas omedelbart.  Den skändar yttrandefriheten på vilken så mycket av Sveriges grundlag är byggd, och den är hatad både inom och utanför Sverige.  Men istället för att höra vårt motstånd håller Moderaterna på att använda en av President Bushs favoritrepliker, att FRA-lagens kritiker inte bryr sig om svenska soldaternas trygghet.

De argumenterar till och med att lagen borde accepteras för att den inte ska användas för att övervaka när både avsändaren och mottagaren befinner sig inom Sveriges gränser.  Först måste man nämna att experterna tvivlar på att det går så bra att skilja mellan utrikes och inrikes kommunikationer när de övervakas.  Men det som är mest oroande med det här argumentet är att de antyder att människor utanför Sverige, både svenska och icke-svenska medborgare, inte har samma rättigheter till personlig integritet som de som bor inom Sverige.

Energi
Hur kan det vara acceptabelt att så mycket av vår energi kommer ifrån kraftverk som gör det livsfarligt att äta jordbruksprodukter i fall att någonting går fel?  Det borde vara högsta prioritet att byta från kärnkraft till helt förnybara energikällor.  Jag är besviken på hur mycket Centerpartiet har ändrat sig i den här frågan.  Motståndet mot kärnkraften låg förr i tiden i kärnan av Centerns politiska identitet.

Miljöpartiet vill avveckla kärnkraften så snabbt att nya energikällor kan ordnas.  Man kan inte hoppas på bättre än så.  Samtidigt håller Folkpartiet på att annonsera deras förälskelse med kärnkraften överallt på stan, och påstår att det är bättre för miljön till och med!  Eller...kanske är atomavfall skadligt för miljön? Nej, jag kommer att rösta på något annat parti, tack.

Bostad
Stockholms län har ett underskott på 73 tusen bostäder.  Det är skadligt för både ekonomin och svenskarnas personliga välfärd.  Varför ska ungdomar fortfarande tvingas att bo hemma med föräldrarna så många år efter att de tar studenten?  Varför ska stora familjer tvingas bo tillsammans i en etta?

Nu byggs det flera bostäder för höginkomsttagare på västra Kungsholmen och på Djurgården, men det är inte där bostäderna behövs.  Det behövs flera bostäder för ungdomar.  Det behövs flera bostäder för familjer med låg inkomst.  Och det behövs definitivt flera bostäder för studerande.  Under sommaren träffade jag en kille som var på väg till tågstationen.  Han skulle göra ett mastersprogram på Göteborgs universitet, men hade fortfarande inte lyckats hitta någonstans att bo.

Hur kan man acceptera det här?  Svenskarnas brist på geografisk rörlighet är skadlig för deras personliga välfärd, men den är också skadlig för ekonomin.  Ett samhälle kan inte fungera när arbetarna inte kan flytta till orterna där det finns jobb, för att kostnader är för höga, eller för att det helt enkelt inte finns några bostäder kvar.

Alliansens förslag på det här området räcker inte alls.  Konkurrens och låga skatter har inte förbättrat situationen.  Det finns inget ekonomiskt incitament för byggandet av bostäder för ungdomar och andra låginkomsttagare, snarare ett incitament för att långsamt bygga hus åt höginkomsttagare, för att uppehålla höga bostadspriser.

När den fria marknaden inte lyckas tillföra befolkningen någonstans att bo, då har staten plikten att bygga hus, i en takt som inte sänker priserna för fort, men samtidigt börjar fräta bort bostadsunderskottet.  Det förstår Miljöpartiet, men Alliansen verkar nöjd med att låta strävan efter vinster driva bostadsmarknaden, även om det innebär en sämre levnadsstandard för ungdomar och familjer.

Det är dags
Det är dags för en ny politiskt vision, om ett Sverige som är byggt på ett hållbart sätt.  Miljöpartiets vision om “ett modernare Sverige” är precis det som behövs för att bygga ett sådant samhälle.  De vill bygga nya höghastighetsbanor.  De vill bli av med den inkräktande FRA-lagen.  De vill investera i framtidens gröna industrier, och i nya energikällor som är hållbara och rena, och bli av med de som är farliga för vår hälsa, vår miljö, och vår framtid.  Och de vill agera för att bli av med bostadsunderskottet som hotar både välfärden och ekonomin.

Därför har jag röstat på Miljöpartiet.  Jag hoppas att du gör det också.
Skrivet av Michael Erik Svensson, Stockholm och University of Glasgow, född och uppvuxen i Florida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar