lördag 18 september 2010

Rösta för de utförsäkrade

Du som har tänkt rösta på Alliansen den 19 september, eller kanske redan har förtidsröstat på dem: skulle det kunna vara så att du är alltför nöjd med de extra hundralapparna som du fått i plånboken under de senaste fyra åren? Tillräckligt nöjd för att ignorera de som du profiterar på genom att ge ditt stöd till skattesänkarna.
Solidaritet är inte längre ett modeord. Jag har knappast hört det uttalas i den här valrörelsen. Som om det skulle ge dålig karma att säga det. Men är det inte just solidariteten som gör oss till människor?

De 35 000 människor i Sverige, som utförsäkrats från sjukförsäkringen under alliansregeringen, är för mig tillräckligt skäl för att rösta rödgrönt i morgon.
Det finns förstås också andra frågor. Med raketfart har Reinfeldt och hans kollegor genomfört sina reformer "för jobben". Resultatet ser vi redan nu, om vi öppnar ögonen. Det allmänna säljs ut till privata intressen i en rasande takt, våra järnvägar förfaller, a-kassan har blivit så dyr att många måste gå ur. Kort sagt: välfärden rinner oss ur händerna, i ett tempo där vi knappt hinner märka vad som hänt.
Men, frågan om de som utförsäkras tycker jag är så tydlig och så upprörande att den ensam borde fälla regeringen. Titta inte i din egen plånbok, utan se hur de svagaste i samhället konsekvent har schikanerats. Det är solidaritet vi behöver nu, och den här gången känns det i hela kroppen vad det ordet betyder.
Så, rösta rödgrönt i morgon, och om du redan har förtidsröstat, på fel parti, så kan du ångra dig! I din vallokal väntar nämligen dina valkuvert och ditt röstkort på dig på valdagen. Legitimera dig så kan du göra om ditt val!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar