torsdag 2 december 2010

Ledare med bedräglig kadens

Tåg 273: 26 min sent.


Läser en intressant ledare i SvD idag. Skribenten förvånas över att vi haft världens högsta skattetryck sedan 70-talet, och ändå inte lyckats få basala funktioner att fungera när det börjar snöa. Han, eller hon, syftar givetvis på tågtrafiken.
Vart har pengarna tagit vägen? Knappast till infrastruktur, i alla fall.
Sverige ligger i en jämförelse med fjorton andra västeuropeiska länder, under genomsnittet när det gäller nyinvesteringar och ännu sämre vad beträffar spårunderhåll. Jämförelsen gäller ända från 1980.
Det är frestande, när krisen ofrånkomligen inträffar, att peka finger åt dem som för ögonblicket sitter som ansvariga politiker, myndighets- eller verksamhetschefer. Men problemen i infrastrukturen har byggts upp under lång tid.
Här vore det för en ledarskribent lämpligt att kommentera trafikutskottet beslut igår att sänka spårunderhållet med 700 miljoner. Men den reflektionen får vi själva stå för; ifall vi nu ens har tagit del av den nyheten. Svenska Dagbladet har nämligen, vad jag kan se, ingenting i dag om det. Det är naturligtvis en stor och viktig nyhet, som står i bjärt kontrast till de tågproblem som det livligt rapporteras om.
Infrastrukturen tillhör statens kärnområden. Den ska prioriteras när skattepengarna fördelas, och inte vara beroende av vädret.
Jag kan inte annat än hålla med.
Men de enskilda aktörerna ska också ge valuta för pengarna, och inte bara låtsas som det regnar.
Snälla bästa SvD, i det här fallet är det regeringen och Anders Borg som låtsas som det regnar

1 kommentar:

  1. Helt rätt, det är helt sjukt hur snedvriden pressen är!!! Läste nyss en kompis FB-status där han skriver att han är stolt innehavare till ett par flygbiljetter till Skåne i jul. Vem är då han? Jo, en av de högst uppsatta i Centerpartiet, dvs en av näringsministerns närmaste...

    SvaraRadera